Haber örnekleri: 2

 



AÇIKLAMA

 

HABER METNİ

 

Olayın ne olduğu anlatılırken, yeteri kadar ilginç olan hadise, bir de sahiplerinin onlar adına özür dilemesi ve bir politikacının da kefalet yatırması gibi iki unsurla takviye edilince, biraz daha merakları tahrik eder hale getiriliyor. Akla hemen geliveren sorular? Eşeklerin suçu neymiş? Olay nerede olmuş?

 

Sahipleri özür dileyip bir politikacı da kefaleti yatırınca tutuklu eşekler özgürlüklerine kavuştu.

 

Soruların cevabı hemen geliyor: Nerede, niçin?Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletine bağlı Orai bölgesinde cereyan eden olayda, sekiz eşek, 1000 dolar değerinde bitki yemekle suçlanıyor.

  

“Nasıl?” sorusunun cevabı geliyor; ama olay biraz karışık.Suçlu eşekler, geçtiğimiz hafta yerel cezaevinin yakınındaki bir bahçede özel bir proje kapsamında yeşillendirilen bir alana girdikten sonra esrarengiz bir şekilde kaybolmuşlardı.

 

Olayın esrarı çözülmeye başlıyor. Peki, sonra ne olmuş?Sahibinin günlerce süren aramalarından sonra eşeklerin cezaevinde tutuklu oldukları ortaya çıktı.

 

Bu işi kim yapmış? Henüz belli değil. İlgililer suçu birbirinin üzerine atıyor.Eşeklerin sahibi olayı öğrendikten sonra polise başvurduğunda, “Bunun bizimle ilgisi yok; cezaevi yöneticileri kendi inisiyatifleriyle eşekleri tutuklamışlar” cevabını aldı.

 

Polis her ne kadar “Biz yapmadık” diyorsa da, olayın çok da dışında değil. Eşeklerin gazete sütunlarına kadar akseden şöhreti ise olaya bir başka boyut daha katıyor. Peki, sonra?Diğer yandan bir polis yetkilisi, eşeklerin yedikleri ileri sürülen bitkilerin değerinin 1000 doları bulduğunu söyleyerek “Eşek sahiplerini defalarca uyarmamıza rağmen hiçbirisi oralı olmuyor” dedi. Bu arada yerel bir gazete de tutuklu eşeklerin bölgede “bu tür eşeklikleriyle” ün saldığını yazdı.

 

Sonrası yine sonuçsuz. Bakalım eşeklerin sahibi bundan sonra ne yapacak?Polise müracaatı sonuçsuz kalan eşek sahibi bu defa cezaevi yönetimine başvurduysa da buradan da bir sonuç alamadı.

 

Bu arada, eşeklerin gölgesinde kimliği meçhul kalan eşek sahibinin adını da öğreniyoruz. Bu haberde o kadar önemli olmadığı için, bu bilgi haberin gerilerine kalmış. Olayın seyri ise yeni bir dönemeçte.

 

Kamleş adında genç bir adam olduğu açıklanan eşek sahibi, böyle durumlarda Hintlilerin başvurduğu başlıca yola başvurdu ve tanıdık bir politikacı buldu.

 

Bu defa olay çözülüyor. Eşekler açısından mutlu son. “Nasıl” sorusunun cevabı da veriliyor.İktidar partisine mensup olan politikacı, Kamleş’in eşekleri namına cezaevine başvurarak kefaleti yatırdı. Ayrıca Kamleş de eşeklerinin bir daha böyle bir suça karışmayacağına dair bir taahhütname imzaladı. Böylece eşeklerin dört günlük tutuklulukları sona ermiş oldu.

 

Buradan itibaren yer alan bilgiler, olayın anlaşılması için hayatî önem taşıyan unsurlar değil. Ancak olaya bir renk ve derinlik katıyor. Aynı zamanda, yukarıda polisin topu cezaevi yetkililerine atışına karşılık cezaevi müdürünün açıklamasını da görüyoruz. Hem yetkisiz olup hem de eşek tutuklamanın nasıl mümkün olduğuna dair ufak bir işaret, sekizinci paragrafta geçmişti: Burası Hindistan, olur böyle şeyler!

 

Cezaevi müdürü, “Aslında eşekleri tutuklayabileceğimize dair bir kanun yok,” diyerek durumu açıkladı. “Sadece, onları bir süre tutuklayarak, sözden anlamayan sahiplerine bir ders vermek istedik.”

 

Bir tebessüm uyandıracak ufak bir ayrıntı daha. “Olmasa da olur, yer yoksa editör makaslayıverir” kabilinden.Olay sosyal medyada da geniş yankı uyandırdı. Yetkili mercileri alaya alan tweet’lerden biri, “Sevgili polis yetkilileri, eşekleri tutuklayacağınıza gerçek suçluları yakalasanız nasıl olur?” diye soruyordu.

[Devamı var]